Ugotujmy Łemkowskie Potrawy
Obszar objęty projektem, do II Wojny Światowej zamieszkały był w większości przez Łemków, w 1948 na skutek decyzji politycznych przeprowadzono po polskiej stronie granicy masowe wysiedlenia. Skutkiem tego nastąpiło znaczne zubożenie kulturowe, które trwa do dzisiaj, a przecież różnorodność, w tym kulturowa ma kluczowe znaczenie dla rozwoju lokalnego, gdzie na styku kultur i tradycji inkubowane są nowe inicjatywy. Głównymi problemami opisywanego obszaru jest wysokie bezrobocie sprzężone z małą ilością miejsc pracy poza rolnictwem. W związku z ponadprzeciętną atrakcyjnością, naturalną szansą na wzrost jest rozwój turystyki i tworzenie miejsc pracy w sektorze usług. Wykorzystanie łemkowskiej regionalnej kuchni w turystyce i stworzenie z niej atrakcji turystycznej może mieć w tym duże znaczenie, szczególnie że w dotychczasowych publikacjach problem był pomijany lub traktowany marginalnie. Sprawi, że utożsami się daną potrawę z konkretnym miejscem. Poprzez tradycyjne potrawy ukazuje się również obyczaje panujące na danym obszarze, dzięki czemu turysta może zdobyć informacje dotyczące kultury poszczególnych miejsc. Projekt zakłada prezentacje oferty turystycznej pogranicza w aspekcie wykorzystania kuchni regionalnej na przykładzie restauracji, hoteli i gospodarstw agroturystycznych. Poprzez główne działania, takie jak: stworzenie tradycyjnej łemkowskiej książki kucharskiej, w tym w wersji intrentowej i organizacje degustacji-festynów promuje się walory kulturowe i turystyczne regionu. Długofalowe oddziaływanie polega na wytworzeniu pozytywnych skojarzeń u turystów i chęci powrotu w te atrakcyjne strony. Idea ta jest zgodna z wnioskami kończącymi Międzynarodową Konferencję Naukową n.t. „Gastronomia jako regionalny produkt turystyczny” w 2008 roku.
Celem głównym projektu jest wzmocnienie i intensyfikacja współpracy przygranicznej mieszkańców Polski i Słowacji poprzez realizacji inicjatyw oddolnych dotyczących promowania wspólnych walorów kulturowych. Celem bezpośrednim jest stworzenie i wypromowanie wspólnego produktu turystycznego opartego na walorach kulturowych ludności łemkowskiej zamieszkałej po obu stronach granicy. Produkt ten obejmował będzie stworzenie dwujęzycznego przewodnika kulinarnego po łemowszczyźnie w wersji papierowej oraz multimedialnej, na interaktywnej stronie WWW. Promocja produktu obejmować będzie szereg imprez promocyjnych na terenie pogranicza polsko słowackiego. Celem jest zainteresowanie ludności zamieszkującej teren pogranicza oraz przebywających turystów do wzajemnego poznawania swojego dziedzictwa kulturowego oraz nawiązywania transgranicznych kontaktów oraz wzmocnienie marki turystycznej pogranicza. Cel projektu obejmował będzie podniesienie atrakcyjności turystycznej obszaru objętego projektem poprzez promocje już istniejących walorów turystycznych (tradycyjna kultura Łemków) oraz stymulacje powstawania nowych atrakcji turystycznych dotyczących kulinariów regionalnych.